O s t r o ž a c

Ostrožac je mjesto između Bihaća i Cazina u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, kao i većina mjesta ima: školu, ambulantu, poštu, džamiju, nekoliko trgovina, zatim ima tri benzinske pumpe, firme za proizvodnju betona i betnske galanterije, bravarske firme itd. da ne nabrajam sve. Ostrožac kao mjesto spominje se čak 1286. godine i imao je dosta burnu istoriju do danas, neki dokumenti o tome svjedoče i danas a neki su bestraga nestali. U prošlosti je imao dosta značajniju ulogu u cijelom okruženju nego što ima danas..

picture

Na ovoj stranici pokušaćemo da opišemo Ostrožac, tekstom i slikom kakv je bio nekad a kakv je danas pa bujrum pogledajte.

Svjedok starih vremena

picture

Pečat sa nazivom mjesta.
Ovdje na slici  vidimo pečat koji datira iz 1403. godine što svjedoči da je tad Ostrožac kao mjesto bilo sjedište od većeg značaja, posebno zbog starog grada. koji je već i tada postojao.

picture

Graditelj starog dvorca

picture

Lothar von Berks.
U Ostrošcu gradi dvorac koji raskošno uređuje i oprema bogatim stilskim namještajem, umjetničkim slikama, muzičkim instrumentima i bogatom bibliotekom a većina toga je uništeno u II svjetskom ratu.

picture

Kolonija skulptora

picture

Jedna od namjena starog grada
Prva Kolonija skulptora održana je 1967. godine, od tada dlijeta kipara iz naše i drugih zemalja svake godine u augustu mjesecu odjekuju dolinom Une, a tad je starigrad svojevrsni atelje pod vedrim nebom.

picture

Velika nagrada Cazina

picture

Auto-trka.
Ostrožac danas ima svoju tradiciju u auto-sportu već 12 godina vozi se brdska brzinska auto-trka "Velika nagrada Cazina" na stazi zvanoj "Krajiška zmija" ili Ostroška strana, gdje dolaze takmičari iz cijele BiH, susjednih zemala pa i šire..

picture

Put kesten

picture

Snimanje filma.
Prve scene igranog filma “Put kestena”su snimljene u zidinama Starog ostrožačkog grada. Kako kažu njegovi autori,trebao bi to biti praznik za oči, odnosno najljepši bosanskohercegovački film koji je do sada snimljen. Najveći dio filma i njegova glavna radnja snimaju se na području Cazina.

picture

Proslava 1. Maja

picture

Tradicionalna proslava 1. Maja
Tradicionalno okupljanje za prvi Maj održava se u Ostrošcu. U starom gradu obično gostuje neko od estradnih unjetnika, a pored puta su štandovi sa raznom robom, hrane pića, jagnjetine i ćevapa ima na svako par metara.

picture

Kratka istorija starog grada Ostrožac !

Ova stranica je postavljena da bi pročitali neke osnovne podatke o starom gradu i zamku Ostrožac.

Stara utvrda je stoljecima bila ljudsko stanište. Dugo bijaše značajno središte. Mnogo puta dograđivan, dotrjerivan i obnavljan. Smjenjivali su se mnogi gospodari nad njim i u njemu: Knezovi Blagajski, Turci, Age i Begovi. Krajiški kapetanii drugi poznati i manje poznati vladari. Postojanje Ostrošca  "po nekima" pominje se 405 god. prije nove ere. Ali zvanično se pominje 1286 god. za vrijeme vladavine knezova Blagajskih Babovića a nazvali su se Knezovi Ostroški. God. 1577 tvrđava prelazi u vlasništvo Ferhad-bega Sokolovica. Nakon njegove kratke vladavine general Kevenhilberg osvaja Ostrožac, a 1579 Prelazi u ruke Tuskih osvajača. Skoro 300 god. Ostrošcem su upravljali članovi porodice Beširevica sve do 1836. kada su ukinute kapetanije, a Mehmed-beg Beširevic prodao je Ostrožacki grad Lotharu von Berksu okružnom načelniku u Bihaću. Odmah po kupovini počeo je sa restauracijom utvrde i izgradnjom dvorca u koji se uselio 1902.god. Odavde je Lotar fon Berks u ime Habzburga upravljao Bihaćkim krajem.U vrijeme II svjetskog rata jedno je vrijeme tu bio smješten vrhovni štab NOR-a. od Novembra 1942 do januara 1943 god. na čelu sa Josipom Brozom Tito,. kao i Pjesnik Vladimir Nazor. Za vrijeme boravka u zamku, tu je napravljen plan za II zasjedanje AVNOJ-a   u to vrijeme najznačajniji događaj u tom dijelu evrope..

Kontakt!

Slobodno me kontaktirajte.

Mjesto: BiH  USK
Adresa: Ostrožac 143  kod Cazina
Telefon: +387/61-353-671
E-mail: haso@bih.net.ba

picture